Paul Van Dessel logo

Beeldend kunstenaar, dichter en voordrager


Art Onthechting
2020

Paul Van Dessel wordt gecontacteerd door 'Galerie Simoni Monti' Parijs om hem naar de veiling te loodsen.

2020

Paul Van dessel stelt drie bundels samen, klaar om uitgegeven te worden. 'Van en naar de bron' (gedichten). 'Maximes' en 'Restgedichten'.

2019

De documentaire / kortfilm ʻPaul Van Dessel, verbinden in stilte.ʼ door Erwin Raeves wordt opgenomen in de Permeke Bibliotheek te Antwerpen, afdeling Beeldende kunsten.

2019

Paul Van Dessel wordt opgenomen in www.artistintheworld.com van Nederlands fotograaf en kunstenaar Andrè Smits, in het gezelschap van David Lynch en anderen. Gesponserd door het Mondriaan Fonds en gearchiveerd in het RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

2019

10 oktober om 20u. Kortfilm ‘PAUL VAN DESSEL, VERBINDEN IN STILTE.’ (regie Erwin Raeves / uitgeverij Litera-Este) in CINEMA NOVA te Brussel, in de reeks ‘Open Screen’ Kortfilms.

2019

29 September om 14u. Gedichtenvoordracht in Kunstatelier Walden te Ekeren. Paul Van Dessel, Renée Van Hekken, Roger Nupie en gitarist Ramsy Irani.

2019

Release Remix EP ʻDemons of the Nightʼ van de Belgische EBM band ʻCausenationʼ met als vijfde nummer op vijf ʻObsceneʼ op tekst van Paul Van Dessel.

CD hoes Causenation
2019

8 juni om 20u in het Sterckshof te Deurne (Rivierenhof) in het kader van ʻOXOtiaʼ, georganiseerd door OXOt. Dichters Paul Van Dessel, muzikaal ondersteund door gitarist Peter Adriaensen, V.P.M.Bio, Filip Sebreghts en Elle Verstraeten die zichzelf begeleid op piano.

Poster OXOtia
2019

31 Mei om 20u in Filmhuis Klappei, Antwerpen Klappeistraat 2. Première kortfilm ʻPaul Van Dessel, verbinden in stilte.ʼ van Erwin Raeves. Een portret over het werk van de artiest.

Poster filmvoorstelling
2019

20 april om 21u. in het Something Els Ateliercafé te Antwerpen, Oude Beurs 58. Dichters Paul Van Dessel, V.P.M.Bio en Jessica Depreter met muzikale omlijsting door componist Tom Garré op piano.

2019

ʻPaul Van Dessel specialʼ, interview over zijn werk door Catherine Braeckmans in ʻThe Horny Hourʼ (Sven Visterinʼ) op Radio Centraal, Antwerpen.

2019

Optreden tijdens ʻVrij podiumʼ op de WORLD POETRY DAY georganiseerd in Antwerpen door Peter Holvoet Hansen.

2019

Paul Van Dessel gaat op 19 februari 2019 in gesprek over zijn werk met Michael Laird tijdens het radioprogramma ʻThe Hourny Hourʼ van Sven Visterin op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en via streaming.

2019

Paul Van Dessel vervolgt het voordragen van zijn eigen gedichten sinds 2017 tijdens het ʻHourny Hourʼ radioprogramma van Sven Visterin op Radio Centraal Antwerpen 106.7 en via streaming. Elk gedicht wordt gevolgd door een eigen vertaling in het Engels, Frans of Duits en een maxime die hij laat voordragen door Catherine Braeckmans.

2018

Paul Van Dessel neemt in de loop van 2018 drie cdʼs op met zelf ingesproken eigen gedichten. Twee met gitarist Jef van Ruyssevelt die speciaal muziek schreef op zijn werk en één met pianist Roger Van den Brande als begeleider. Er werd tweemaal opgenomen in de ʻSven&Rayaland recordingsʼ studio en eenmaal in de ʻGosttown recordingsʼ studio van Geert Van Bever.

2018

September. Paul Van Dessel neemt deel aan ‘OPEN STUDIOS’ te Anwerpen. Georganiseerd door het NICC, Nieuw Internationaal Cultureel Centrum.

2018

Augustus. Paul Van Dessel met de VVL, Vereniging voor Vlaamse Letterkundigen, in ‘DEN HOPSACK’ tijdens de CULTUURMARKT.

2018

Mei. Paul Van Dessel en Kerstin Ryckaert brengen eigen en gezamenlijk gedichten tijdens HET ZACHTE WOORD @ DE FLOEREN AAP te Mechelen. Muzikaal omlijst door Roger Van den Brande op piano.

2018

Mei. Paul Van Dessel (gedichten) en Jef van Ruyssevelt (muzikale begeleiding op elektrische gitaar) treden op in ‘De Groene Waterman’. Neerslag in een bundel en cd opgenomen in de Sven&Raya studio (Deurne).

2018

April. Interview met PAUL VAN DESSEL over zijn leven en werk als beeldend kunstenaar, voormalig galerij-houder en poëet door KATRIEN VAN TICHELEN met haar Tweevragen-cultuurrubriek in 'DE REDACTIETIJD' op RADIO CENTRAAL Antwerpen 106.7 FM of via lifestreaming www.radiocentraal.be.

2018

Februari. Paul Van Dessel en Kerstin Ryckaert brengen eigen en gezamenlijke gedichten in 'SOMETHING ELSE ATELIERCAFE', Oude Beurs 58 / 2000 Antwerpen. Muzikaal omlijst door Roger Van den Brande op piano.

2018

Februari. RADIO CENTRAAL ANTWERPEN. Paul Van Dessel en Cel Overberghe brengen gedichten in het programma ‘The Horny Hour’ van Sven Visterin. Streaming of 106.7 van 19 tot 21u.

2017

Aanvang poëtisch-filosofisch boek ʻLokroep, deel 3ʼ. Korte uitspraken over leven en dood.

2017

Augustus. Paul Van Dessel met de VVL, Vereniging voor Vlaamse Letterkundigen, in 'DEN HOPSACK' tijdens de CULTUURMARKT ANTWERPEN.

2017

Juli. RADIO CENTRAAL ANTWERPEN. Paul Van Dessel brengt vanaf nu TWEEWEKELIJKS PAUL VAN DESSEL GEDICHT in ‘The Horny Hour’ van Sven Visterin. Streaming of 106.7 van 19 tot 21u.

2017

Mei. Paul Van Dessel maakt een fotoreportage van 'DE NACHT VAN ROBBE', een festiviteit in Antwerpen als eerbetoon voor Belgisch film regisseur Robbe De Herdt.

2017

Mei. Tentoonstelling ‘Voorbij zwart en wit’ (lino’s) in galerij Jacques Gorus Antwerpen. Inleiding door de kunstenaar zelf. Vernissage op film gezet door Erwin Raeves, grafisch ontwerper (zie Youtube).

2017

Maart. Paul Van Dessel en Martine Welzen schilderen in PAUL' S STUDIO mekaars portret gedurende een 4 uur durende sessie.. Het wordt gefilmd door de MAF GALLERY ANTWERP (Peter Wynen, Alain Oosterlinck en Catherine Braeckmans).

2016

December. Paul Van Dessel viert mee 30 JAAR 'WEIRDO'S', anti-postmodernistisch literair tijdschrift, met het GEDICHT 'ZINLOOS'.

2016

September. Verslag in 'DE AUTEUR' van het optreden van enkele VVL-leden, waaronder Paul Van Dessel, in 'Den Hopsack' tijdens de Cultuurmarkt Antwerpen 2016.

2016

September. ‘Open studios’ in het kader van het NICC, Nieuw internationaal Cultureel Centrum, Antwerpen. Atelier Paul Van Dessel : Lange Vlierstraat 33/3a, 2000 Antwerpen, België. Van 13 tot 14u. bezoek van curatoren, verzamelaars en professionelen.

2016

'Amicitia fortior'
'Galerie Martin Van Blerck' in Antwerpen
Groepstentoonstelling met Paul Van Dessel, Gert de Keyser, Bruno Sluydts en Freddy De Vierman. Inleiding door Peter Haex (journalist). Akt door Freddy De Vierman.

2015

Groepstentoonstelling met voordracht gedichten in het oud Gemeentehuis van Kapellen, België. (Kappa / Letter 10)

2014

Paul Van Dessel wordt gecontacteerd en gekwalificeerd door de Agora Gallery New York voor representatie.

2014

Cultuurtijdschrift ‘Art 04’. Publicatie ‘Lijnen en Marcase’, een gedicht opgedragen aan (abstract) kunstschilder Marcase.

2014

Poëzie-avond in 'Galerie Martin Van Blerk’ te Antwerpen met Willem M. Roggeman, Guy van Hoof, Richard Foqué, Philippe Calliau, Frank Decerf en Paul Van Dessel.

2014

'Galerie Martin Van Blerk’ Antwerpen. Tentoonstelling ‘Over liefde’. Paul Van Dessel met o.a. een hommage-schilderij aan dichter, schrijver en criticus Guy van Hoof en zijn echtgenote Yolanda Dewyn. Inleiding door Prof. Em. Richard Foqué, ingenieur, architect en dichter.

2014

Boekenbeurs Antwerpen, ‘Groene zaal’. Paul Van Dessel leest voor uit eigen werk in het kader van de ‘VVL’, ‘Vereniging van Vlaamse letterkundigen’.

2014

Gemeentehuis van Grimbergen. ‘Poëtisch Palet’, tentoonstelling n.a.v. het 10-jarig jubileum van de kunstkring ‘Artfriends’. 14 Beelden vergezeld van een gedicht waaronder ‘Marilyn’, olieverf van Linda Deschouwer, met een passend gedicht van Paul van Dessel ‘Dear Marilyn’. Inleiding door burgemeester Marleen Mertens en schepen voor cultuur en erfgoed Marc Van Godtsenhoven. Neerslag in een bundel en op video.

2014

Galerij 'Bar Nadar’ Antwerpen. Tentoonstelling grafisch werk ‘Himmelwärts.’ (reeks van 4) in het kader van een project, installatie, van Tim Beyltjens.

2014

Paul Van Dessel wordt lid van de ‘VVL’, ‘Vereniging van Vlaamse Letterkundigen’.

2014

Gedichtendag.
Voordracht enkele gedichten uit ʻLokroepʼ gekoppeld aan enkele schilderijen, naast Willem M. Roggeman en Guy van Hoof in ʻCoffee & vinylʼ te Antwerpen (Zuid).

Bekijk foto"s
2013

Publicatie in 'Letter 10' van het gedicht 'De romantische scepticus'.

2013

AMVC-Letterenhuis (Centraal archief en documentatiecentrum voor letteren in Vlaanderen), Antwerpen. Archivering dossier DD139.

2013

Open atelier. Bezoek op uitnodiging.

2013

Cultuurtijdschrift ‘Art 04’. Publicatie van het gedicht ‘Blue Mike’ gekoppeld aan een werk van Paul Turkry, naar aanleiding van het overlijden van de Belgische jazz- saxophonist Mike Zinzen.

2013

Publikatie over zijn plastisch werk in het cultuurtijdschrift ‘Portulaan nummer 115'.

2013

Jurylid schilderkunst in de Academie van Berchem (volwassenen onderricht)

2013

Galerie Martin Van Blerk. Persoonlijke tentoonstelling : 'Intieme portetten'. Inleiding door Guy van Hoof (auteur en bestuurslid van de 'Vereniging van Vlaamse Letterkundigen') Geleid bezoek voor volwassen studenten schilderkunst van de Berchem Academie door kunstschilder en leraar Freddy De Vierman.
Vermelding in de 'ATV' geschreven dagkrant (Antwerpse televisie).

2011

Galerie Martin Van Blerk. Persoonlijke tentoonstelling : 'Beelden van het waarachtige'.

2011

Jurylid schilderkunst in de Academies van Berchem, Merksem en Schoten (volwassenen onderricht).

2011

Ruimte 'Black Box' (Antwerpen, DKO). Groepstentoonstelling grafisch werk.

2009

Aanvang van poëtisch-filosofisch boek 'Lokroep', deel 2 (Korte uitspraken over leven en de dood)
Open atelier : Gelegenheid tot bezoek gedurende één weekeinde.

2006

Paul Van Dessel wordt benaderd door de 'Love2Arts Gallery' Antwerpen

2006

Vermelding in de lokale internet-krant 'Den Brabo'(Antwerpen).

2004

Open atelier: Gelegenheid tot bezoek gedurende één weekeinde.

2002

Vermelding in 'Dictionnaire Biographique/Arts Plastiques en Belgique' (ARTO) + CD-ROM.

2001

MUHKA-bibliotheek Antwerpen. Overdracht dossier van ICC Antwerpen.

2000

Vermelding in het naslagwerk 'Belgian Artist's Signatures, III'.

1999

Vermelding in het naslagwerk 'De Belgische Beeldende Kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw' (Art in Belgium, Paul Piron).

1998

Vernissage muurschildering ‘Geschiedenis van een blauwe steen’, taverne ‘Den blauwe steen’ (Antwerpen, eigenaars Jef en Liz Luythen)

1997

Vermelding in ‘Kunstenaars en galerijen 1997’ (S.I. Belgium) met het werk 'Parabel van de dood' (harsolieverf 1992)

1997

Galerij 'De 4de Demensie' (Antwerpen). Groepstentoonstelling met assemblagist Fik Driesen, fotografen René Lutz en Lutgart van Goethem, graficus Omar Van Meervelde, kunstschilder-beeldhouwer nana Dankwa en kunstschilder Dirk Lemmens. Inleiding en analyse door Paul Van Dessel.

1996

Galerij 'De 4de Demensie' (Antwerpen). Duo-tentoonstelling getiteld 'Natuur' met fotografe Lutgart Van Goethem. Inleiding en analyse door dichter en kunstcriticus Ugo Verbeke.

1996

ICC Antwerpen (Internationaal Cultureel Centrum). Aanmaak dossier.

1995 - 1997

Opstarting galerij 'De Vierde Dimensie' te Antwerpen met een persoonlijke tentoonstelling. Filosofie van de galerij en een manifest op schrift. Opening in april 1996 door cultuurschepen Eric Anthonis. Analyse van de werken door cultuurjournalist Erik Verstraete. Publicaties in 'Het Nieuwsblad' en op 'ATV-televisie' met de houtskooltekening 'De Utopie van het Intellect, II' (1993), een persoonlijke benadering van het aloude Icarus-thema.

1992

Aanvang van poëtisch-filosofisch boek 'Lokroep', deel 1 (Korte uitspraken over leven en de dood).

1989

Galerij 'De Lelie' (Antwerpen). Persoonlijke tentoonstelling. Inleiding door Paul Van Dessel en analyse door kunstfilosoof John Baert. Publicatie in 'Gazet van Antwerpen' met het werk 'Het beschutte licht' (aquarel 1987).

1979 - 1983

Meestergraad in de schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.
Krijgt de prijs ‘Proost De Barsy’.

1977 - 1980

Avond- en weekeindlessen in de academies te Antwerpen, Berchem en Leuven. Naaktstudies in de vrije ateliers 'Huis van Nispen' en 'Jan Happaert' te Antwerpen.

1975 - 1977

Hoger psycho-pedagogisch onderwijs (Antwerpen).

1968 - 1974

Latijn-wetenschappelijk middelbaar onderwijs (Antwerpen).

1956

Geboren in Antwerpen.